Zápisky moderného muža

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Potraviny pre športovcov na bezlepkovej diéte

Celiakia už dnes nie je neznámym pojmom. Vďaka doplnkovým prípravkom bez lepku sa dnes môžu aj milovníci pohybu plnohodnotne venovať športu a pritom dbať na svoju životosprávu a potrebnú výživu bez obmedzení.

Z lekárskeho hľadiska celiakia predstavuje vrodené autoimunitné ochorenie, ktoré v súčasnosti postihuje asi 1 percento svetovej populácie. Toto ochorenie spôsobuje poškodenie sliznice tenkého čreva.

Alergickou zložkou potravín je lepok, ktorý sa nachádza napríklad v pšenici, jačmeni, v ovse či raži. Medzi príznaky alergie na lepok patria zažívacie problémy, hnačky, zápcha a ich striedanie či neurčité bolesti brucha. U športovcov je alergia na lepok tiež závažný problém, keďže cvičenie súvisí so stravou a správnym príjmom jednotlivých živín.

Potraviny pre celiatikov

Celiakia dnes nie je neznámym pojmom a potravinové produkty a suroviny bez lepku sú už súčasťou bohatého výberu v obchodoch. Prírodné potraviny, ktoré neobsahujú lepok sú ryža, zemiaky, strukoviny, ovocie, zelenina a mäso, pšeno, pohánka, quinoa či amarant. Arašidové maslo bez lepku, bezlepková múka, bezlepkové cestoviny, pečivo či sušienky pomáhajú celiatikom udržiavať ich plnohodnotné gurmánske zážitky.

Strava bez lepku pre športovcov

Celiakia je nepríjemným ochorením pre všetkých, ktorých postihuje. Športovci navyše trpia faktom, že si musia dáva pozor na stravu a kontrolovať obsah nízkokalorických a vysokoproteínových potravín, v ktorých sa častokrát lepok vyskytuje. Športovcom sa odporúča sústrediť sa na potraviny, ktoré sú nielen bez lepku, ale obsahujú aj vysoké množstvo bielkovín a sú bez cholesterolu.

Jednou z takých plodín je quinoa (merlík čilský), pochádzajúca z Južnej Ameriky, prezývaná aj zlato Inkov. Pýši sa obsahom deviatich aminokyselín a popri lepku neobsahuje ani cholesterol. Pripravuje sa podobne ako ryža, chutí výborne a je vhodná ako príloha k tradičným jedlám. Quinoa má hneď niekoľko odrôd, na trhu možno nájsť bielu či čiernu. Vďaka svojmu vysokému obsahu bielkovín napomáha športovcom pri budovaní svalovej hmoty.

Ďalšou bezlepkovou potravinou, ktorá pochádza zo samotnej prírody, sú chia semienka, ktoré sú plné omega 3- nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, antioxidantov, pomerne vysokého obsahu proteínov. Pomáhajú pri chudnutí a neobsahujú cukor. Športovcom napomáhajú zvyšovať športový výkon, keďže sú plné dôležitých živín. Odporúčajú sa konzumovať v prirodzenom stave, keďže chutia ako orechy.

Polenta, teda kukuričná kaša, patrí medzi bezlepkové potraviny, ktoré možno využívať pri varení a pečení, napríklad aj na prípravu zdravej torty. Medzi jej prednosti patrí vysoký obsah bielkovín a vlákniny, rovnako obsahuje vitamíny a minerály a je vhodná nielen pre aktívnych športovcov, ktorí držia bezlepkovú diétu, ale aj pre všetkých, ktorých primárnym cieľom je konzumácia zdravých jedál. Príprava polenty je nesmierne jednoduchá a potrebujete k nej len kukuričnú múku a vodu.

Rovnako aj populárna pohánka neobsahuje lepok, je zdrojom lyzínu a dôležitým zdrojom sacharidov. Pohánka môže byť v gastronomických špecialitách využívaná ako zdravá príloha k hlavným jedlám, ale z pohánkovej múky sa dajú pripraviť napríklad aj chutné lievance. Pohánka má síce svoju špecifickú chuť, na ktorú si konzumenti musia zvyknúť, napriek tomu je prvoradé myslieť na jej pozitívne účinky pri konzumácii. Pomáha predchádzať kŕčovým žilám, znižuje hladinu cholesterolu, je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov.

Príroda nám dáva veľké množstvo bezlepkových potravín bohatých na živiny. Ďalšou z nich je aj amarant (po slovensky láskavec), ktorý je výbornou náhradou za obilniny pre všetkých, ktorí musia držať bezlepkovú diétu. Amarant môže byť alternatívou pre prílohu k hlavným jedlám, naklíčené amarantové semienka sú skvelou alternatívou do šalátov, ktoré sú ľahké, no zároveň zasýtia.

Bezlepkové doplnky výživy

Na poli výživových doplnkov a vitamínov nie je bezlepková diéta žiadnym tabu. Proteínové tyčinky a doplnky k cvičeniu sa vyrábajú aj pre celiatikov, pričom si zachovávajú požadované účinky. Proteíny s obsahom bielkovín, ktoré napomáhajú rýchlemu rastu svalovej hmoty a budovaniu čistých svalov, sú chutné a bez alergickej zložky.

Medzi bezlepkové doplnky pre športovcov patrí aj hovädzí (beef) profetín s obsahom kreatínu pre všetkých celiatikov, ktorých cieľom je budovanie svalovej hmoty. Hovädzie mäso je totiž jeden z najlepších prírodných zdrojov kreatínu.

Alergény neobsahujú ani niektoré minerálne nápoje zabraňujúce svalovým kŕčom a tetánii, ktoré priaznivo pôsobia v boji proti prekyseleniu organizmu. Minerálne nápoje zároveň podporujú správne fungovanie nervov, svalov a srdca a upravujú rovnováhu tekutín v tele.

Počas tréningov či bezprostredne po nich môžu “bezlepkoví športovci” užívať aj viaceré rehydratačné energetické nápoje, ktoré slúžia ako okamžitý zdroj energie pre svaly, mozog či krvinky, sú zdrojom antioxidantov, minerálov, vitamínov a elektrolytov zodpovedných za optimálnu rovnováhu tekutín v organizme.

Bezlepkovým doplnkom je aj kreatín, zodpovedný za zvýšenie nárastu svalovej hmoty, sily, rýchlosti a výkonu. Kreatín urýchľuje regeneráciu svalov, znižuje riziko svalových kŕčov a rovnako je nápomocný pri náraste sily.


Fitness | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014