Zápisky moderného muža

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo sa hodí mať cestovné poistenie

Už viac ráz sa to stalo aj mne, že som musel svoje plány nečakane zmeniť. S výberom a uskutočňovaním letných ciest to nebýva sem tam jednoduché. V každom prípade, na počiatku plánovania bývajú najdôležitejšie prípravy vybavenia a kontrola auta – najvernejšieho spoločníka na mojich výpravách. Po vlastných skúsenostiach i poučeniach od iných už nezabúdam ani na cestovné poistenie, ktoré mi neraz zachránilo kožu.

Kuriózna nehoda v Chorvátsku: Češka zaparkovala auto v mori!

Naučil som sa, že nielen moje zdravie, ale aj kondícia koní pod kapotou a celkový stav auta majú zásadné slovo počas každej cesty kamkoľvek. Letnú dovolenku som sa chystal stráviť na chorvátskej Istrii. Na takéto výlety naprieč Európou vyrážam zásadne autom, cesty na štyroch kolesách do Chorvátska bývajú dobrodružné (kuk tu). Plánované malé prázdniny som ale musel na poslednú chvíľu zmeniť. Dovolenku mi šéf v práci preložil, ale povolil mi aspoň predĺžený víkend. Z veľkej cesty za morom zostal napokon napínavý víkend v našich Tatrách.

Plánovaná pohodová víkendovka sa k svojmu záveru premenila na preteky s časom. Oddych v tieni končiarov sa vydaril a na spiatočnej ceste z hôr sme sa ešte zastavili u priateľov na dedine. V podhorí nás pozvali stráviť nedeľňajšiu noc. Auto zostalo zaparkované vo dvore a my sme, uistení bezpečím nášho dočasného prístavu, prijali pozvanie do chalupy. Naša cesta mala pokračovať až v pondelok ráno. Netušená cestovná dráma sa začala odohrávať hneď, ako sme na druhý deň nabrali kurz na diaľnicu. Vtedy som ešte nemal obstarané asistenčné služby na cesty.

Komplikácie vás môžu stretnúť aj doma

Nehoda sa stala na vedení chladiaceho okruhu. Z porušeného chladenia začala unikať kvapalina. Nič nenasvedčovalo rozvíjajúcej sa malej dráme. Dodržiaval som vyvážené tempo a kone príliš nehnal. Po dlhej ceste, už takmer doma, sme si urobili medzizastávku u našich starých rodičov. Keď sme vystúpili z auta, spod kapoty môjho auta unikali biele kúdole. A to prístrojová doska za celú cestu neindikovala žiadnu poruchu či problém. Pri pohľade na ten dym sa mi na tvári striedali prekvapenie, úžas a zdesenie. Zásobník chladiacej kvapaliny bol na minime, vedenie rozdrapené. Na 230 kilometrov cesty to bol slušný výkon.

Auto som dal v prvom rade vyčistiť a preventívne skontrolovať. Keď som neskôr pátral po príčine, odpoveď ma neprekvapila, ale presvedčila o tom, čo skutočne znamená mať garanciu šťastného návratu. S príhodou som sa pochválil u tatranských priateľov, kde sme poslednú noc kotvili. Po zrelej úvahe vyšlo najavo, že v priestoroch chladnúceho motora nocovala zrejme nejaká mačkovitá šelma. Zoči - voči faktom som zostal v pozore. Tak, ako sa hovorí, že neznalosť neospravedlňuje, tak sa odpovedá, že za vlastné chyby a pochybenia si zodpovedáme sami, a ako vidno aj tu na blog.sk, nehody sa stávajú.

Poistka sa mi po prvých cestovateľských horúčkach a exkurziách autom dovtedy javilo ako nadštandardná a predovšetkým luxusná záležitosť. S odstupom času a prežitých príbehoch sa na realitu pozerám oveľa vážnejšie.

Horúce počasie: Pasca pre nepripravených

Počas jednej výpravy zo Žiaru nad Hronom na západ, na Moravu, som zažil hrozbu prehriatych kvapalín na vlastné oči. Zážitok je to ako vystrihnutý z filmového záznamu televíznych novín. V diaľke som začal rozoznávať pri krajnici odstavené osobné auto tmavej farby. Keď som ho míňal, bolo to už na prvý pohľad podozrivé. Šofér sedel za volantom a ostatná trojčlenná posádka stála asi o dvadsať metrov ďalej, pri výstražnom trojuholníku. Z auta sa dymilo, šofér sedel za volantom a telefonoval.

Bolo mi to rýchlo jasné. Výstražný trojuholník vystríhal pred nebezpečenstvom. Kým ja som míňal dejisko nehody, odohrávala sa hra o čas. Privolaní hasiči, ktorých som stretol zhruba na piatom kilometri od mimoriadnej situácie, prichádzali na prvú pomoc. Po nepojazdné auto musela určite napokon prísť aj odťahovka.

Dovolenka na odpis

Kým ja som toto leto strávil v Tatrách, moji známi vyrazili, tak ako som i ja plánoval – na Istriu. Na cestu sa vydali ako správni cestovatelia, autom. Boli už takmer za polovicou svojej plánovanej trasy, keď sa začali prejavovať prvé problémy. Na prístrojovom paneli sa im po príznakoch neistej jazdy rozsvietila kontrolka poruchy motora. Nič príjemné v danej situácii. Mať auto plné cestujúcich, naložené batožinou, to už nie je žiadna sranda. Odporúčam pre istotu vybaviť aj poistenie posádky auta (sedadiel).

Šimon – môj známy, je skúsený a sebaistý šofér, ale o poistkách si myslí svoje. Bank jeho sebaistoty rozbila červená kontrolka. Zakrátko potom, ako sa jeho autu objavili prvé problémy, po pár neistých kilometroch mu napokon vypovedalo službu úplne. Zlyhala technika a jeho posádka zostala visieť v horúčave na diaľnici. Vďaka mobilnému spojeniu so svetom sa im podarilo dopátrať k najbližšiemu servisu. Prvé precitnutie prišlo pri vyúčtovaní ceny za odťah, ďalšiu facku dostal dovolenkový budget pri odhadovanej cene za opravu. Päťsto eur na dovolenku sa rozplynulo ako ranná hmla. Vyrazili bez poistky a v snahe ušetriť, museli napokon siahnuť na železnú rezervu.

Zdravie je len jedno

A že prečo nedám na cestovné poistenie dopustiť? Raz som cestoval do Nemecka na týždňovú pracovnú cestu. Rokovaní a práce bolo veľa a času štandardne málo. Po náročných dňoch som si naplánoval dvojdňovú prestávku, akože dovolenku. Kým prvý víkendový deň prebehol v rámci normy, vírusová nákaza ma odstavila na zopár ďalších dní. Privolaný hotelový lekár mi odporúčal krátku hospitalizáciu, vraj pre vylúčenie vážnejšej choroby. V nemocnici som si odležal štyri dni. Medzi prepúšťacími dokladmi bola aj faktúra za zdravotné služby.

Ja som mal to šťastie, že som sa prezieravo pred cestou poistil. Aj keď nevyužívam celoročné úrazové poistenie, to na cesty je istota pomocnej ruky, ktorú mi len tak niekto z dobrej vôle nepodá. Celoročné poistenie je stávka na istotu hlavne počas dovolenkovej sezóny, ale aj mimo nej. Cestovné poistenie na konkrétnu výpravu – obchodnú, dovolenkovú, poznávaciu alebo rodinnú, mi kryje prípadné problémy počas cesty, čo úplne stačí. Ak teda plánujete vycestovať kamkoľvek, aj na nákupy do Rakúska, či Poľska, potom by som na cestovnom poistení rozhodne neodporúčal šetriť. Tých pár eur vám niekedy môže ušetriť niekoľko tisíc.

Foto: Topky.sk


Auto-moto | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014